28 august 2014

Experiment cu apa si foc

Astazi , pentru ca se apropie cu pasi repezi sfarsitul vacantei, ne-am gandit ca pe ultima suta de metri sa tragem tare la facut prostioare- adica "experimente " :)
Cel pe care m-am gandit sa vi-l prezint astazi este unu foarte interesant , cu apa care urca singura intr-un vas.....ei ce stiti voi , vrajitorie :)

Ce avem nevoie
un vas micut si drept in care punem apa
optional ceva ce va colora apa- va fi mai usor de observat - colorant alimentar, acuarele..etc
o lumanare
un pahar/borcan/sticla cu  gura larga
chibrituri

Punem apa in vasul micut, adaugam colorantul.
In mijlocul apei punem lumanrea(cea din poza este pusa intr-un surub de metal, asta o va ajuta sa aiba stabilitatea si sa nu se rastoarne) .Aprindem lumanarea si cand incepe sa arda bine o acoperim cu borcanul/sticla (il vom aseza cu gura in apa din vas).

Ce se intampla:
Flacara se va stinge din lipsa de oxigen, si la putin timp dupa aceasta apa din vasul mic va intra /urca in vasul ce acopera lumanarea - nivelul apei in sticla/borcan va fi mai mare decat al apei din afara.

Una din explicatiile fenomenunul pe care noi am dat-o strumfului e ca flacara incalzeste aerul din sticla , astfel volumul de aer din sticla va determina o presiune pozitiva. Cand se stinge flacara aerul in sticla se raceaste ceea ce va determina scaderea presiunii - un fel de vacum. Presiune din afara sticlei va impinge apa in sus in sticla pana cand presiune din interiorul sticlei va fi egala cu cea din afara .

Daca aveti alte explicatii ale fenomenului va rog scrieti-le ,nu va rusinati ,intotdeauna e loc de a invata ceva nou :)



Alte experimente facute :

Principiul vaselor comunicante
Explozia din punga
Picaturi de lichid


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu