27 august 2015

Beit Shean noaptea

Beit Shean este un oras in partea de nord a Israelului plin de istorie si ce adaposteste un imens site arheologic. Daca nu ar fi locuit , atunci cu multa munca tot orasul ar putea fi transformat intr-un site arheologic - sub casele de acum se afla cel putin ruinele, celor doua cartiere de case ale orasului roman.

O scurta istorie a locului :
Din ce se stie primii ce locuiau in aceasta zona au fost cnaanitii(canaaniti),orasul a fost ocupat apoi de egipteni. Cand egiptenii au fost invinsi de filistini, acestia au distrus orasul- nu au locuit acolo.

Orasul a fost apoi reconstruit si locuit iar de canaaniti. Filistinii i-au invins si au ocupat orasul, de data asta au si locuit aici( in timpul domniei regelui Shaul- pe care l-au ucis). Filistinii au fost invinsi de israeliti (regele David). Au trecut pe aici asirienii apoi, care au distrus orasul , nelocuind in el.

Au urmat elenii, ce au construit orasul, apoi romanii , apoi bizantinii, musulmanii si in anul 749, 18 ianuarie , un puternic cutremur de pamant a distrus orasul daramanad coloanele si acoperind totul cu un strat foarte gros de pamant., care a permis pastrarea a ceea ce se poate vedea acum.

Pe stratul imens de pamanat fara sa stie ce se ascunde sub cruciatii au construit o noua asezare. Au urmat apoi mamelucii, otomanii, mandatul britanic si israelienii. In 1969 a fost sub atacul Katiushelor ce veneau din Iordania, si in 1999 a fost incorporat ca si oras.

 Intr-o propozitie : Beit Shean este cel mai impresionant site arheologic din perioada romana si bizantina din Israel.

Ei , si ACEST site am fost noi sa-l vizitam noaptea . Anul acesta vara au deschis site-ul si noaptea. Noapte,spectacolul de lumini si sunet, povestile ghidului te vor purta departe in timp , cand pe strada principala negustorii romani isi vindeau marfa, ioar prin portile cetatii intrau caravanele de camile aducand mirodenii din capete indepartate de lume , Beit Shean isi arata frumusetea, cucerind definitiv si iremediabil pe oricine ii trece pragul .
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu